Foto Martin Smolík
Spolek BUDOUCNOST z.s.
Chceme přispět k lepší budoucnosti Žďáru nad Sázavou a jeho životního prostředí. 

Aktuality (Home)
Výzva občanům
Výzva vedení Města
O nás
Řešení od vedení Města
Územní plán Města
Stanoviska
"Na pravou míru"
Anketa pro vás
Články a dokumenty
Vaše názory a otázky
Kontakt na nás

webmaster

..
Články a dokumenty
- 3 -
.
.
Občanské sdružení Budoucnost, Pelikánova 1650/6, 591 01 Žďár nad Sázavou, IČ 71232524
.
Městský úřad
odbor stavební
Žižkova 227/1
591 01 Žďár nad Sázavou
.
Ve Žďáru nad Sázavou dne 26.4.2008
.
Věc: Územní řízení o umístění stavby „Obchodní centrum Saller“
         Č.j: SÚ/407/08/Vá-2-Ozná
        - vznešení námitky
.
Občanské sdružení Budoucnost ve Žďáře nad Sázavou vznáší námitku k umístění stavby „Obchodní centrum Saller“ z důvodu dotčení práva na příznivé životní prostředí.
.
Důvody pro vznešení námitky:
Projektová dokumentace předmětné stavby předpokládá vybudování účelové komunikace v délce asi 700 m. Tato komunikace má být po dokončení předána městu jako místní komunikace Brněnská-Jamská. Vzhledem k tomu, že je tato komunikace umístěna přesně v trase komunikačního propojení Brněnská-Jamská-Novoměstská podle územního plánu, bude tedy částí tohoto komunikačního propojení. 
Hluková studie, která je součástí  projektové dokumentace stavby pro umístění stavby, však předpokládá po této komunikace průjezd podstatně nižšího počtu vozidel než uvádí koncepce dopravy platného územního plánu města již pro intenzity dopravy v úrovni roku 2000.
.
Námitka:
Hluková studie projektu nerespektuje vliv dobudování silničního propojení na intenzitu dopravy po předmětné komunikaci a proto jsou její závěry týkající se životního prostředí nepravdivé.
Na této skutečnosti nic nemění Závěr zjišťovacího řízení č.j. KUJI 36340/2007/OZP/Fr z 30.5.2007, protože posouzení záměru nerespektovalo § 5  odst. (2) zákona č. 100/2001 Sb., který stanoví, že v dlouhodobém záměru se jeho jednotlivé etapy posuzují samostatně v kontextu vlivů záměru jako celku. Záměr byl zpracován a posouzen na základě nepravdivých informací a měl by proto být neplatný.
Zároveň je hluková studie zpracována pouze pro předpokládaný provoz v roce 2008, bez jakéhokoliv výhledu pro další roky, což je pro posouzení dopadu na životní prostředí naprosto nedostatečné, protože komunikace nebude používána pouze v tomto roce, ale mnoho dalších roků, při stále se zvyšující intenzitě dopravy. 
Žádáme proto, aby bylo současně s územním řízením zahájeno i nové Zjišťovací řízení záměru „Obchodní centrum Sallerova výstavby, Žďár nad Sázavou“ na základě pravdivých podkladů, respektujících ustanovení zákona č. 100/2001 Sb. 
.
Ve Žďáře nad Sázavou dne 25.4.2008 
.
Na vědomí:
KRAJSKÝ ÚŘAD KRAJE VYSOČINA, Odbor životního prostředí,
Žižkova 57, Jihlava
KRAJSKÁ HYGIENICKÁ STANICE KRAJE VYSOČINA
Tyršova 623/3, Žďár nad Sázavou 1
..
Marie Doležalová
předsedkyně
.
.
poslední aktualizace stránky: 06.05.2008